6.05.2009

InRoads File -> Open (Aç) Menüsü



File -> Open (Aç) Menüsü
Bu komut, yazılımın kullandığı farklı dosya tiplerinin tamamını açmanızı sağlar.

Arazi Okumaları

Doğrusal ölçümleri InRoads Survey'de mevcut doğrusal birim ayarlarıyla çelişen birimlerle ifade edilen arazi okuma dosyaları (*.fwd) açtığınızda, yazılım size birimleri değiştirmek isteyip istemediğiniz sorar. *.fwd dosyasında kullanılan birimler dosyanın sayfa başlığında belirtilmektedir. Sayfa başlığı doğrusal ve açısal ölçümlerin ifade edileceği birimleri ve aynı zamanda doğrultuların gözlemlenme konumlamaları ve açıların ölçümlerini de tanımlar. Aşağıda Örnek sayfa başlığı yer almaktadır:

Doğrusal Birimler = Ulusl. Feet

Açısal Birimler = Dereceler

Doğrultu Birimleri = Kuzey Azimuth

Yat. Obs. Birimler = Sağ Cephe

Düş. Obs. Birimler = Zenit

InRoads Survey birimleri için geçerli ayarlar Birimler sekmesinde Araçlar > Arazi Seçenekleri altında tanımlanmaktadır.

Aşağıdaki örnek *.fwd uzantılı bir dosya açarken birimlerin dönüştürülmesinin önemini göstermektedir. Doğrusal birimleri uluslararası feet olan bir *.fwd uzantılı dosya açtığınızı varsayın. Yine doğrusal birimlerin Arazi Seçeneklerinde ABD feet olarak ayarlandığını varsayın. Bu InRoads Survey'in size birimleri dönüştürmek isteyip istemediğini soracağı bir senaryo türüdür.

Dönüştür'ü seçerseniz, InRoads Survey veri dosyasında tanımlanan birimleri kullanarak verileri getirir. Örneğin, 1000 uluslararası feet'lik bir mesafeyi göstermek için 1000 doğrusal ölçümü alınacaktır çünkü bunlar dosya sayfa başlığı tarafından belirtilen birimlerdir. Buna rağmen, veri yüklemesinden sonra arazi kroki defterine bakarsanız, arazi kroki defterinde yer alan değerlerin *.fwd uzantılı dosyasındaki değerlerle tam olarak uyuşmadığını göreceksiniz. Arazi kroki defterinde, *.fwd uzantılı dosyasında 1000.000 değerinin arazi kroki defterinde 999.998 olduğunu göreceksiniz. Arazi kroki defterinde gösterilen değerler doğrudur. Sayısal farklılığın nedeni verinin dönüştürülmesidir. 1000.000 uluslararası feet 999.998 US feet'e eş olduğunu unutmayın. Dönüşüm verinizin düzgün olarak getirilmesini sağlar. Dönüşümü kullanarak veri yükledikten sonra doğrusal birimleri ABD feet'ten Uluslararası feet'e değiştirecekseniz ( Arazi Seçeneklerinde), arazi kroki defteri böylece *.fwd uzantılı dosyadaki değerlerle tam karşılık gelen sayısal değerleri gösterir. Birimler aynı olduğundan değerler eşleşecektir (uluslararası feet).

Dönüştürme'yi seçerseniz, InRoads Survey verileri *.fwd uzantılı dosyada tanımlanan birimlerden ziyade Arazi Seçeneklerinde tanımlanan birimleri kullanarak getirir. Bu genelde yanlış seçimdir. Bu örnekte *.fwd uzantılı dosyadaki değerlerin uluslararası feet olarak verildiğini ve Arazi Seçeneklerindeki değerlerin ABD feeti tanımladığını unutmayın. Dönüştürme'yi seçmek *.fwd uzantılı dosyadaki 1000 uluslararası feet'lik bir değerin (yanlışlıkla) 1000 ABD feet olarak yorumlanacağı anlamına gelmektedir. Veri yüklemesinden sonra arazi kroki defterine bakarsanız, arazi kroki defterinde yer alan değerlerin *.fwd uzantılı dosyadaki değerlerle tam olarak uyuştuğunu göreceksiniz. Buna rağmen, değerler eşleşse de birimler eşleşmez. 1000.000 uluslararası feet 1000.000 ABD feet'e eşit değildir. Dönüştürme yapmadan veriyi yükledikten sonra doğrusal birimleri US feet'ten Uluslararası feet'e değiştirecekseniz ( Arazi Seçeneklerinde), arazi kroki defteri birimler eşleşse de *.fwd uzantılı dosyadaki değerlerden farklı olan sayısal değerleri görüntüleyecektir.

İletişim Kutusu Seçenekleri

Bak

mevcuti dosyanın adını görüntüler. Aşağı ok işareti dosya sıradüzenini gösterir.

Bir Düzey Yukarı

mevcut dosyayı bir üst düzeyle değiştirir.

Yeni Klasör Yarat

mevcut Bak dosyasında bir dosya yaratır.

Görüntüle Menüsü

Bir dosyada öğelerin görüntülerini değiştirir. Küçük Resim, Döşe, İkon, Listele veya Detayları seçin.

Listele

sadece kutudaki dosya ve klasör adlarını görüntüler.

Detaylar

boyut, tip ve değiştirme tarihi gibi dosya ve klasör detaylarını görüntüler.

Dosya Adı

dosya adı girmenizi sağlar.

Dosya Tipleri

listelenecek dosya tiplerini belirlemenizi sağlar. Aşağıda belirtilen dosya tiplerinden seçebilirsiniz:

Projeler (*.rwk) - tüm proje dosyaları.

Yüzeyler (*.dtm) - yüzey sayısal arazi modelleri (SAMs)

Geometri Projeleri (*.alg) -- geometri proje dosyaları

Şablon Kütüphaneleri (*.itl) - şablon kütüphane dosyaları

Platform Tasarımı (*.ird) -- platform tasarım dosyaları

Drenaj (*.sdb) - InRoads Storm & Sanitary için drenaj veritabanı dosyaları.

Yüzey (*.fwd) - InRoads Survey için arazi veritabanı dosyaları.

Tercihler (*.xin) - - tercih dosyaları

Tüm Dosyalar (*.*) -- geçerli dizindeki tüm dosyaları listeler

Bedelli Birim Yöneticisi

Erişim dosyaları (*mdb) -- bedelli birim veritabanı

Tüm Dosyalar (*.*) -- geçerli dizindeki tüm dosyaları listeler



seçilmiş dizini veya dosyayı açar.

Sadece InRoads Storm & Sanitary'yi çalıştırıyorsanız,dizindeki [INROADS_PATH] değişkeni kullanılarak yaratılan proje (*.rwk) dosyasını, bu değişken, işletim sisteminizin değişkenlerinde ayarlanmadıkça, açamazsınız. Buna rağmen, InRoads Storm & Sanitary'i InRoads'a Eklenti Uygulama şeklinde çalıştırıyorsanız, dizininde [INROADS_PATH] değişkeni olan proje (*.rwk) dosyasını açabilirsiniz.


İptal

iletişim kutusunu kapatır ve komuttan çıkar. İletişim kutusuna yapacağınız herhangi bir değişiklik yok sayılır.

Yardım

yardım dosyasını görüntüler.

İlgili DTM Yüzey Bilgileri


Mevcut nokta ve üçgen bilgilerinin içe aktarımla bir yüzeye aktarılmasının temeli bir yüzey açmaktır. Bu komut, yüzey yaratıldıktan, arazi model verisi yüklendikten ve yüzeyi kaydedildikten sonra kullanılır.

Bir yüzeyi bir kereden fazla açarsanız, yazılım yüzey adının sonuna 1 ekler. Aynı yüzeyi her yüklediğinizde, yazılım dosya adına eklenen sayıyı bir basamak arttırır. Diske kaydedilen dosya adının belleğe kaydedilen yüzey adından farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, bellekte depolanan yüzey adıyla aynı .DTM uzantılı dosyanız olabilir. Bu şartlar altında bir yüzey açarsanız, yüzey adından sonra bir sayı gelecektir.

Bir yüzey veri yapısı içerisinde dosya adından farklı dahili bir ad sahibi olabilir. Sayfa başlık adı .DTM uzantılı bir dosya açtığınızda gördüğünüz addır. Dosya seviyesinde yüzeyin adının yanlışlıkla değiştirilmesini ve veri kaybını engellemek için, dahili ad yalnızca ürün ile birlikte değiştirilebilir.

İlgili Geometri Projesi Bilgileri

Geometri projesi açmak var olan geometri projesini belleğe yükler. Geometri projesi başarıyla açıldığında bu etkin geometri olur. Yatay ve düşey güzergah kadar dosya kaydedildiğinde aktif olan dever de aktif hale gelir.

Hiç yorum yok: